Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Ο Ναός της Μεταμόρφωσης του Χριστού μέσα στο πάλαι Τουρκοχώρι Κούρτες

Mια φορά το χρόνο, κάθε 6 Aυγούστου, η εκκλησία του Σωτήρος στις Κούρτες, ανοίγει την πύλη στους χριστιανούς


Mια φορά το χρόνο 6 Aυγούστου, η εκκλησία του Σωτήρος στις Κούρτες, ανοίγει την πύλη στους χριστιανούς, που από το πρωί μέχρι το μεσημέρι σχεδόν, προσέρχονται να προσκυνήσουν, και να ακούσουν την δοξολογία από τους εφημέριους της περιοχής.

Γίνεται αρτοκλασία κάθε χρόνο, και ο κόσμος απ’ τα γύρω χωριά προσέρχεται από το πρωί για να προσκυνήσουν την εικόνα της μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού.

Άλλοι πάλι περαστικοί σταματούν και εκείνοι για να ανάψου, ένα κεράκι και να προσκυνήσουν και εκείνοι την άγια εικόνα της μεταμόρφωσης του Κυρίου.

Metamorfosi-tou-Sotiros-Xristou1

Κατά την Καινή Διαθήκη, ο Χριστός με κάποιους μαθητές του, Πέτρο Ιάκωβο και Ιωάννη, και πήγε να προσευχηθεί στο όρος των Θαβώρ, και εκεί ”’έλαμψε το πρόσωπον Αυτού ως ο ήλιος…” και έδειξε για πρώτη φορά το θεϊκό του πρόσωπο.

Παρακάτω λέει..”Αυτός είναι η άμπελος εν ουρανείς μεν έχουσα την ρίζαν, επί της γης δε τα κλίματα…”
Tην ημέραν αυτή λοιπόν ευλογούνται τα σταφύλια, για να υπάρχει καλή σοδειά, και στο τέλος μοιράζονται στους παρευρισκόμενους πιστούς.

Μας τράβηξε το ενδιαφέρον το τούρκικο χωριό Κούρτες, το οποίο μπορεί σήμερα να είναι μόνο χαλάσματα, αλλά επι τουρκοκρατίας ανθούσε, αφού εκεί διέμενε ο αγριότερος, και βαρβαρότερος πασάς, αγάς Δερβίσης, ο οποίος ήταν ο φόβος και ο τρόμος των χριστιανών, ώσπου να τον σκοτώσει ο καπετάν Λεράτος, και να λυτρωθεί ο τόπος απ΄ τα άγρια φονικά και τους βιασμούς γυναικών της περιοχής.

Oi-pano-Koyrtes

-Οι Κούρτες ήταν καθ΄εαυτού Τουρκοχώρι, όπως και το χωριό Κερμισί. θα μας πει ο Στέλιος κάτοικος απ’ο χωριό της γύρω περιοχής τις Μάκρες.

Ο κάμπος που επεκτείνεται γύρω από το χωριό, ονομάζεται Κουρτόκαμπος.

Από ότι μας είπε ο Στέλιος, υπάρχουν οι Πάνω Κούρτες και οι Κάτω Κούρτες

Ο πάτερ Ιωάννης μας μίλησε κι εκείνος για τις Κουρτες.

Ο Κρουτόκαμπος έχει εφτά κορυφές, η τελευταία προς την Ανατολή ονομάζεται Νεκρόπολις.

Η Νεκρόπολις αναφέρεται και στην αρχαιότητα.

Η γύρω περιοχή έχει εμφανίσει κατά καιρούς αρχαία μεγάλης αξίας.

Πάνω στην κορφή του λόφου, μας είπε ο πάτερ, βρέθηκαν εφτά θολωτοί τάφοι, που περιείχαν αξιόλογα ευρήματα, τα οποία σήμερα ευρίσκονται στο μουσείο του Ηρακλείου.

Kato-Kourtes

Pigi-Agios-Panteleimonas

Πάνω στη κορφή του λόφου είναι και η εκκλησία του Αγίου Σάββα, και στην πλαγιά η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που την γκρέμισαν τρεις φορές οι Τούρκοι, και τρεις φορές ξαναχτίστηκε!

Μία μαρτυρία από την Όλγα Ζασχαριουδάκη, μας λέει, πως στις πάνω Κούρτες, ήταν τρις κορυφές, και στην μια από αυτή ήταν ο θρόνος του πασά Αγριολίδη, που οι Γερμανοί φεύγοντας, ξεθεμελίωσαν το θρόνο και τον πήραν μαζί τους φεύγοντας.

Την μαρτυρία αυτή την άκουσε από τον παππού της, Γιάννη Ζαχαριουδάκη από το Λαλουμά.

Ο δε πάτερ Ιωάννης, μας είπε, καθώς γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή, πως στον τελευταίο λόφο, υπάρχουν ακόμα τα ίχνη στο βράχο όπου ήταν κάποτε η πολυθρόνα, και σήμερα έχει την ονομασία: ”Του βασιλιά η καρέκλα”.

Την εποχή που ζούσε ο αγάς Δερβίσης και το χωριό ήταν σε άνθιση, νερό έπαιρνε από μια πηγή που υπάρχει και σήμερα στην άκρη του δρόμου κοντά στο χωριό.

Nero-agiasma-Agiou-panteleimona

Σήμερα η πηγή έχει νερό δροσερό που απ΄ότι μας είπε ο πάτερ Ιωάννης, είναι αγίασμα, αφού βγαίνει απευθείας από την Αγία Τράπεζα.

Το σημείο που βγαίνει το νερό, είναι το ιερό του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Ζωτικής σημασίας το νερό αυτό, γιατί ξεδιψάζει περαστικούς, τα πουλιά της φύσης αλλά και τα μελίσσια, γιατί δεν έχουν εύκολα άλλη πρόσβαση στο νερό.

Σε άλλη στιγμή, θα προσπαθήσουμε να βρούμε περισσότερα στοιχεία για τις Κούρτες, αλλά και για το χωριό Κερμιζί, για να διασώζονται.

O-Stelios-apo-tis-Makres

 

Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά